SCOALA VIETII

copii-nekta

Ce înseamnă rușinea am învățat în clasa I, când ni se cerea Gărgărița, un manual pe bani, mai greu de găsit în Mediaș, dar mai ușor de achiziționat din Sibiu. Un părinte cu drum la județ, bine intenționat omul, a luat două bucăți. Una pentru fiică-sa, una pentru mine. Problema a fost că ai mei s-au văzut nevoiți să scoată bani din buzunar, iar în buzunar sufla un crivăț puternic, oarecum celebru pentru ’97. Până la urmă, ți-am cerut noi să ne iei Gărgărița?!

Ce înseamnă pila am învățat în clasa a V-a, când profesoara de muzică m-a luat în corul școlii din simplul motiv că și mama, la vremea ei, a fost coristă. Diferența dintre mine și mama, în afară de câteva kilograme (ea în minus!) este că ea chiar are voce, iar eu chiar nu am. Nu pentru cântat. Dovada că mama și azi mai cântă într-un ansamblu, iar eu le fac afișele.

De regulă, minciuna are picioare scurte. În cazul meu, minciuna a ținut trei ani buni. În clasa a VIII-a, înainte de un spectacol de colinde la Sindicate, i s-a părut profei c-am fi prea multe-n cor și-a zis să ne mai rărească. Ne-a pus să cântăm individual și nu vrei să știi ce-a ieșit. Să zicem doar că anul ăla am rămas spectator. Cum trebuia de la bun început să rămân, dacă mă întrebi pe mine. Dar nu m-a întrebat, m-a chemat direct în cor.

Ce înseamnă șpaga am învățat în școala generală, când Cangurul Matematician lua o sută de mii de lei vechi din buzunarele părinților și, ca prin minune, un 10 (zece) curat apărea în catalog. O frumușică afacere învelită-n concursuri școlare: cifre, calcule, antonime, traduceri – Cangurul era multifuncțional. Cred că și multimilionar. Sau, în tot cazul, în drum spre asta. El și ăia cu Arborele Lumii. Tot pe bani, tot cu zece-n catalog.

Ce înseamnă țeapa am învățat în liceu, când eu și Dino am participat la olimpiada de engleză, faza pe licee. Se vede treaba că nu eram deloc olimpice, din moment ce rezultatul final a fost 6 (șase). Profa ne-a trecut șasele-n catalog și ne-a stricat frumusețe de medii. Păi nu mai bine mergeam noi la Cangurul Lingvist? Dai un ban, da’ stai în față.

Într-o joi dimineață la 7 am învățat, tot la școală, ce-nseamnă product placementu’. Trebuia s-avem istorie, pare-mi-se, da’ am primit în schimb cosmetică. Adică profu’ a fost înlocuit de-o doamnă reprezentant AVON, pe care nimeni din clasă n-o aștepta și nu la ora aia. Hop, țop, și-a scos catalogul (nu cel al clasei), produsele, și-a început să le descrie. Ba mai mult, s-a supărat că faceam gălăgie sau căscam. Femeie, până la urmă, te-am chemat noi aici? Foarte etică și legală prezentare! Probabil s-a umplut cancelaria de creme.

Faza fazelor, la finalul prezentării a dat premiu un spray de corp ceva, pe care l-a câștigat Adeluța, colega noastră reprezentant AVON. Atunci am învățat ce-nseamnă blatul.

 

Nekta

nekta-logonekta-pnglogo-io

Reclame