AGENȚII DE PAZĂ

nekta magazin

Azi în Billa bag în coș un ulei Clever că-i mai ieftin ca Bunica și-mi rămâne și de-o Eugenie și patinez mai încolo spre băuturi. Văd un cuplu superfain, un el bărbos cu un rucsac uriaș în spate și o ea cu pălărie de catifea, cu o mână pe un vin, cu alta pe telefon: ”auzi, tata, care-i mai bun, sec sau demisec?” 🙂 Îmi zic în gând ”ce oameni drăguți”, zâmbesc tare, fac ocolul raioanelor și pun frână la casă. Îmi așez uleiul pe bandă, caut eticheta de pe lămâie că s-a dezlipit, mă uit la produsele alea pe care se bat brandurile să le pună lângă casă și la prețurile lor umflate și scot portofelul. Știi tu, prezervative, napolitane nemțești, ness la pliculeț. Din astea.

Aștept să achite tipul din fața mea, dar el face cu mâna unui prieten că s-au întâlnit. Pun pe bandă și o plasă mică între timp că doar n-am destule acasă, dar stau în bufet, niciodată nu le iau cu mine la nevoie. Când mă uit în dreapta, spre ieșire, erau ei din nou. El cu rucsacul și ea cu pălăria. Și un agent de pază foarte, dar FOARTE figurant. Îl punea pe bărbos să scoată tot ce are din rucsac pe un ton cum nici în cartier n-am mai auzit de multă vreme.

– Scoateți imediat tot ce aveți în rucsac!

– Păi dacă era interzis trebuia să puneți un afiș la intrare, nu la ieșire.

– Nu mă interesează, acum scoateți tot.

– Scot, scot, dar aș vrea să vorbesc și cu un superior al dumneavoastră, cu un manager al magazinului.

– N-ai ce să vorbești, eu sunt.

În tot timpul ăsta, tipul scotea foarte calm absolut tot ce avea în rucsac și vorbea și mai calm. Bineînțeles că nu a furat nimic. Dacă bagi ceva în geantă nu ar trebui să piuie la ieșire? Nu ar trebui să se vadă pe camerele video? Nu ar trebui să-l oprești pe om la intrare, tu agent de pază șmecher ce ești? N-ar trebui să-i zici lasă, omule, aici bagajul până ieși? Păi așa ar trebui. Dar nu, îți zic eu cum e.

Tu ești un agent de pază, okay? AGENT DE PAZĂ. Te ocupi de paza magazinului pare-mi-se. Stai în picioare toată ziua, bănuiesc că nu e foarte plăcut și-ți dă o stare de nervi pe care o verși asupra clienților când te apucă. Tu ești un agent de pază. Țigănușii ăia mâzgaliți te fac fără probleme. Trec pe lângă tine cu ciocolata în buzunar și sticla de bere în mânecă fără griji. Ăia sunt experți deja. Tu nu cu ăia ai treabă. Tu ești un agent de pază, de cele mai multe ori trecut de 50 de ani, o cam dai înspre bătrânețe, iei salariul minim pe economie și în caz de hoție așa în stil mare tu abia dacă reușești să anunți poliția în timp util, dar o faci pe deșteptul tot cu cine nu trebuie. Ai văzut doi hipioți ieșind din magazinul pe care-l păzești, curios că nu i-ai văzut și la intrare, ai crezut că ești cu mult peste ei și ți-ai încercat funcția de paznic la cel mai înalt nivel de aroganță posibil? Păi ai forțat un pic, șefule. Ți-ai și găsit cu cine. Ăia, doi oameni simpli, calmi și curați au reacționat foarte chill pentru circul ce l-ai declanșat. Cumva le era lor jenă de jena ta.

Sunt foarte curioasă după ce criterii vă angajează. Care-i mai arogant ăla păzește primul? Și sunteți o comunitate voi așa de agenți de securitate îmbrăcați în salopete gata să spuneți STOP ălora mai mici ca voi? De ce nu o faceți pe deștepții și cu unul îmbrăcat la costum, hm? Sau cu ăla merge tactica inversă, pupat în fund? ”Poftiți, domnule director, cumpărați de la noi, mulțumim, vă mai așteptăm. O ciocolățică la doamna din partea casei și-un discount baban. Haideți, intrați la meci în fața ăstora de rând. Pe ăștia îi căutăm în toate buzunarele să n-aibă cumva umbrele, aparate foto, brichete la ei. Vreți un foc la trabuc, șefule?”

O să înțelegeți iar unii anapoda și-o să ziceți că nu toată lumea are școli și studii și trebuie și paznici, pentru Dumnezeu, nu asta am zis! Din clasa întâi ne-au învățat că meseria e brățară de aur și am prins ideea, chiar am prins-o. E big deal să ai un job azi, de orice fel. Dar e și mai mișto să-ți faci jobul numai cât și cum ți se cuvine să-l faci. Haida, împușcați acum! 😉

Reclame