BUNA

nekta

Când ne-am cumpărat Loganul a zis în sat că ce mașină străină și-a luat Nicușor și că e mai ”susă” decât a domnului părinte, deși era exact cum sunt toate mașinile Logan, doar că pe altă culoare. Când am găsit de-un Crăciun sub brad și un kiwi printre dulciuri s-a tăvălit de râs și-a zis: ”ui, scumpa bunii, că ți-o pus și-o piciocă”, iar când s-a născut Soni i s-a părut mai natural s-o strige ”Samsonia”.

Când venea la noi aducea câte-o găină, se instala în fotoliu în fața televizorului color și-i arătam: ”de pe ăsta faci mai tare, de pe ăsta mai încet”, ne uitam la patinaj artistic, seara în pat ascultam povești la pick-up, iar când mergeam eu la Blăjel ascultam povești din tinerețea dumneai. Mami îi spunea să-mi dea pardesiul dacă e rece și blezerul dacă e cald, dumneai mă ducea îmbrăcată cu blezerul și cu pardesiul pe mână.

Nu se mișca din fața televizorului alb-negru când dădeau Sunset Beach pe TVR1, în general pocea numele actorilor, în afară de Olivia și Ben, și citea cu voce tare, fără punctuație, subtitrarea episodului. Stătea ca o șerifă, cu mâinile la piept, neclintită 40 de minute sau cât ținea.

Mi-ar fi făcut de dimineață pâine în ou sau pâine înmuiată în vin, m-ar fi întrebat dacă am drăguț și dacă tot așa bine învăț, i-aș fi răspuns că mă descurc și din asta ar fi tradus că iau locul întâi și la facultate 🙂

Ar fi vorbit singură prin casă, ar fi făcut ture din șopru până sus în bucătărie și s-ar fi oprit în pragul ușii zicând: ”or’, zo, după ce-am vint?” și făcea iar cale întoarsă că nu știa ce caută.

Ar fi vândut vișine joia în piață, mi-ar fi dat mie 10 lei ”ca să-mi cumpăr o bluză frumoasă”, ar fi uitat să-și ia medicamentele și seara și-ar fi trântit și-o mămăligă lângă pâine, deși diabetul îi interzicea clar asta.

Cred că-i ziceam buna pentru că era mereu bună cu mine. Ar fi împlinit astăzi 85 de ani și i-aș fi dus un tort de biscuiți să-l mănânce singură, că tot ce boala nu o lăsa să mănânce poftea.

Aș vrea să aibă acces la internet de-acolo de Sus sau măcar să-i citească Sf. Petru ce i-am scris, sigur ar râde șmecherește și-ar zice ”scumpa bunii, ui că nu m-o uitat!” De parcă aș putea uita vreodată vreun om.

_____________________________________

Scris de Nekta  ♥.

5 comentarii Adăugă-le pe ale tale

 1. sorin spune:

  Daaa.. uite ce frumos e cand stim sa iubim bunicii si mai apoi amintirea lor draga…

  Apreciază

  1. nekta spune:

   foarte tare am iubit-o 😀

   Apreciază

 2. mihai brad spune:

  hei 🙂

  Apreciază

 3. Comsea Daniela spune:

  Draga mea,
  azi,mi-am regasit copilaria.Statea frumos ascunsa aici, intre paginile tale.Chiar si vorbele bunicii mele (mama Şaroş) le-am regasit aici,meleagurile copilariei mele sunt aici-vacantele mele se consumau la Delenii,(Blajel-Botorca- Delenii).Desi ma situez ca varsta mai aproape de mama ta ,de azi ma consider (cu voia ta,desigur) prietena ta si cititoarea ta fidela.

  Apreciază

  1. nekta spune:

   Daniela, îmi umpli inima de bucurie! ❤

   Apreciază

Ce zici?

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s