PUNCT DE VEDERE

NEKTA TEENS

Voi așa vorbiți de parcă v-ați născut direct mari. Direct sfătoși, cu stil bine definit și direct în mijlocul celei mai cool găști. Voi n-ați fost ca ei, noooo. Ca ăștia micii, generația de sub noi. Kids, faceți loc, c-a venit Xena să vă apere! 🙂

Glumesc, dar sunt serioasă când zic că și noi am trecut prin fazele astea. De ce le negați? Acum pe bune. ”Și noi am fost adolescenți, da’ nu făceam dealea” sună cunoscut? Mie da, o aud des. Și pe aia cu ”fetițele astea de 12 ani care plâng după el…se referă la ursuleț, nu?”. Păi nu, se referă exact la un băiat, ceva coleg de clasă sau de scară, ce le-a dat fluturași în stomac. De ce mama supărării te arăți așa mirat? Tu ai avut gagică încă de la grădiniță. ”Ce știu ei la vârsta aia ce-i iubirea?”…da’ tu ce știi la vârsta ta? Ești mai în temă dacă faci nuntă la 20, puști un copil la 21 și divorțezi la 22? Nu, că nu ești nici tu chiar model de urmat. Ai mai făcut-o și pe maică-ta să-și schimbe mobila de sufragerie, că tu faci nuntă și să nu fie urât la voi. Și taică-to a zugrăvit, bietul, că na, vin toate neamurile. O lasă-mă. Și lasă-i pe ăia micii să iubească, să plângă și să se facă praf pentru colega de bancă, acum, cât sunt mititei. Până nu-i ajunge și pe ei idila păpușii gonflabile, prinsul în pat cu alta sau Moș Valută pescuind pisici de mare în Bamboo. Lasă-i. Până nu au frica zilei de mâine, curentul de plătit, masa de umplut.

Cum? Ce zici? Că din cauza asta devin fetele c***e? Că au prea multă libertate? Du-te nu mă înnebuni! Tu ai uitat când ne jucam FICUS pe tablă, în pauză? Noi nici nu știam bine alfabetul, dar știam că dacă iese litera I te iubește, S te sărută și F…ei bine, F-ul mi-e rușine să ți-l spun!! Pe clasa I jucam așa ceva. Ne grozăveam, care mai de care.

Nu-ți plac copiii în club, așa-i? Te cred, nici mie în mod deosebit. Nu știu dacă am nimerit la party sau la teatru de păpuși. Dar știi ce mi-am amintit? Cum i-am mințit pe ai mei că dorm la Vero și am fugit în San la 13 ani. La intrare am zis 16 și la ieșire mi-am zis că nu mă mai duc în vecii vecilor amin. Ce naiba, tu nu erai curios? Nu-ți plac copiii în club, am stabilit. Nu mai ieși în clubul ăla. Dacă-i miniparty, tu du-te la 18+ party și toată lumea-i mulțumită. Yeeeey!

Tu te iei de copii că postează statusuri penibile. Te întreb de ce îi ai în listă, când le-ai dat add și dacă te deranjeză, de ce îi mai ții? Dară că-s penibile când le citești la 23 ani. Nu te contrazic. Dar scrise de ei, cu direcție către unul de-al lor sunt chiar justificabile. Până la urmă, ce te bagi tu? Sau ai uitat mesajele cu marker negru scrise pe băncile școlii, în WC sau pe pervaz? ”Life’s a bitch, so fuck it” și ”It’s nice to be important, but it’s more important to be nice” le avea orice coridor. Înțelepciune la 12 ani, nu te supăra. Epică. Atunci o aveai în varianta lemn, pe bancă, acum o ai în varianta wall, pe facebook. Tot aia e.

Asku’. Ask-ul nostru cel de toate zilele. Se vede de la o poștă că-i pentru ăștia mai miculuți, acuma, că-și fac cont și hăndrălăi e partea doi. Mie una mi-e clar că asku’ de azi e exact oracolul din clasa a 6-a. ”Îți place de cineva?”, ”unde v-ați cunoscut?” și ”care e prietena ta cea mai bună?” erau valabile și acum o mie de ani. Nu mă face, te rog, să-mi caut oracolele de când eram elevă. Că le caut. Și le citesc. Și mă apuc de bocit. P.S. Eu tot timpul scriam că am iubit și nu prea aveam. Da’ nu mă prindeau cu minciuna. Și la țară preferată Spania. Și la poreclă Marizza. Ioi, mă opresc.

Că-s mai tot timpul pe net copiii. Tot aia și iar aia îmi zici. Că generația de azi nu mai știe ce e aia copilărie. Mai mult am impresia că oamenii fac tam-tam pe treaba asta, decât e adevărată. Da, stau și la calculator, că la ăștia le mici le fuge mintea. Că tu nu stăteai toată ziua să dai un Counter, te pomeni. Și-apăi să-ți mai zic ceva: mă duc să plătesc curentul și alea se joacă la ghișeu Candy Crush și tu te miri de copii. E 2014. Trecută prima lună deja.

Cu hainele, cu moda, cu make-upu’. Se duc fetele la școală machiate, ’ș-ai? ”Nu mai știi care e profesoara și care e eleva, dragă” ai să zici. Și tu, fată fiind, nu îți scoteai niciodată oglinda din penar, nu? Nu trimiteai un bilețel, în ora de română, spre colega din spate cu ”dă-mi un pic pudra”? am să te întreb. Un creion de ochi, ceva? Un pensat, întinsă pe scaune, la geam, să bată lumina? Noo, nimic? Tu, tu mă păcălești! 🙂

Incredibil ce m-am lungit la comparația între generații și ioi, câte aș mai putea scrie. Ioi, ioi. Aș zice doar să nu mai blamezi ce și tu ai fost odată. Au Iphone-uri la 13 ani, păi bine, e ca atunci când tu aveai cel mai șmecher Nokia. Ăla 3310. Și l-ai avut. Își fac poze în baie? Ne-am fi făcut și noi, dar mai greu cu developatul la Kodak. Și stai că parcă am prins mai târziu Motorola cu clapetă. Cu foto, cu astea. Acum îmi amintesc că ne pozam prin baie, dar la ce claritate aveau imaginile, puteam zice că suntem și-n Tenerife că nimeni nu știa. Ne-am mai și bătut pentru un băiat, ei au mai mințit că-s cu sutele în limbă după ei, dar de-aia uite c-am crescut și râdem la ce-a fost. O parte. Că cealaltă parte încă-l ține pe NU în brațe. Noi n-am făcut ca ei, noi nu așa și pe dincolo.

Reclame