PRIN GEAM

(3) Tumblr

Prin geamul din Emisie, nins cu spray artificial, vezi în Producție și din Producție vezi afară. Avem jaluzele, dar pe tura mea le țin ridicate să ma uit la oamenii ce trec pe sub geam. Dacă lumina e stinsă, ei nu văd înăuntru, dar eu îi văd pe ei întotdeauna. Astăzi s-a oprit o tipă – nici adolescentă, dar nici femeie încă – să se oglindească în geam. Și-a prins o șuviță rebelă și și-a scos rujul pentru un mic retuș chiar când eu făceam playlistul. Am strecurat Direcția 5 – O fată ca ea pentru toate cele care încearcă, vor sau reușesc să fie mai frumoase, mai bune, mai iubitoare cu ei…și cu ele:)

Mai târziu, chiar în timpul unei știri în direct s-au oprit doi îndrăgostiți pentru pauza de-un sărut, înfofoliți în paltoane și căciuli pufoase. Prin geam păreau de-o fericire intensă încât l-ar fi putut sparge; râdeau și m-au făcut și pe mine să zâmbesc.

Mai trec uneori, după 5, oameni cu griji, obosiți, munciți, cu privirea în jos și plase de nailon agățate-n degete. Sunt oamenii care se întorc la casele lor după o zi de muncă și n-au timp să facă vreun popas. Sunt oamenii pentru care o fereastră e pur și simplu o fereastră, nu un loc de oglindit sau meditat. Ultima lor opțiune cred ar fi să stea să se privească ei pe ei.

Într-o zi, când am lăsat lumina aprinsă, a trecut o mămică de mână cu ghemotocul ei. L-a luat în brațe, a arătat cu degetul spre mine și i-a spus probabil că așa stă treaba cu radioul. Era o mămică zâmbitoare. Își creștea copilul zâmbind. Le-am făcut cu mâna și-am schițat și eu din buze. M-au molipsit.

Mai am și vecini, mai colorați sau monocromi ce bat în geam să-mi vândă telefoane. Ultimul tip, aduse din Germania, super-ofertă. Mă distrează, le mulțumesc frumos, dar nu.

Cândva, trotuarul de sub geam părea să aibă aracet, pentru că o bunicuță nu se dezlipea cu orele, dac-o lăsai, de-acolo. Venea să dea bună dimineața și privea înăuntru până ne hipnotiza.

Lucrez la radio, dar mă simt ca la cinema. Văd zilnic pe ecranul mare și transparent sute de siluete. De toate felurile. Oamenii sunt așa de frumoși când nu-i cunoști. Interesanți și cuminți. N-ai zice că s-ar putea transforma în monștri după ce le oferi atenția ta.

Reclame